Μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε


Χιονοδρομικά κέντρα

O επισκέπτης του Μετσόβου έχει στην διάθεση του τρία χιονοδρομικά κέντρα. Οι Πολιτσιές ή Προφήτης Ηλίας βρίσκεται σε υψόμετρα 1360-1620 μ., και απέχει μόλις 4 χλμ. από το Μέτσοβο. Ενδείκνυται για αρχάριους σκιέρ και παιδιά που θέλουν να εξοικειωθούν με το σκι, καθώς έχει εύκολες πίστες και σε μικρό μήκος. Εκεί θα βρείτε οργανωμένες σχολές σκι, καταστήματα ενοικίασης σκι και snow truck. Επίσης, υπάρχουν και 3 πίστες για πεπειραμένους 700 μ., 1000 μ. και 1200 μ. Τέλος, υπάρχουν στο οροπέδιο της περιοχής και οι πίστες Αλπικού Σκι (λανκλάουφ). Το χιονοδρομικό διαθέτει σαλέ με εστιατόριο και καφέ για ζεστές σοκολατένιες στιγμές και παραδοσιακές γεύσεις.

Το χιονοδρομικό κέντρο στο Καρακόλι βρίσκεται σε υψόμετρο 1340 με 1520 μ. και απέχει 1,5 χλμ. από το Μέτσοβο. Διαθέτει ένα μονοθέσιο αναβατήρα μήκους 800 μέτρων που εξυπηρετεί 2 πίστες, η μία έχει μήκος 1800 μέτρα (εύκολη) και η άλλη 1.000 μέτρα (πολύ εύκολη).

Τέλος, το χιονοδρομικό κέντρο Ζυγός είναι στην διάθεση σας. Σε υψόμετρο 1680 μ. έως 1850 μ., διαθέτει ένα εναέριο διθέσιο αναβατήρα και 3 πίστες. Ιδανικό για όλους τους επισκέπτες.

Πινακοθήκη Αβέρωφ: το σπίτι κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων

Η δεύτερη μεγαλύτερη πινακοθήκη μετά την Εθνική Πινακοθήκη που καλύπτει τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους διάφορων εποχών όπου φαίνεται η εξέλιξη της ελληνικής ζωγραφικής, καθώς και οι επιρροές που καθόρισαν το μέλλον των πρωτοπόρων καλλιτεχνών. Περισσότερα από 200 έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και του 20ου αιώνα αποτελούν την προίκα ενός από τους σημαντικότερους χώρους πολιτισμού στην Ήπειρο. Λύτρας, Γύζης, Βολανάκης, Παρθένης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Φασιανός: είναι λίγα μόνο από τα μεγάλα ονόματα που θα δείτε να υπογράφουν τα έργα της Πινακοθήκης Αβέρωφ, η οποία στεγάζεται σε ένα υπέροχο κτίσμα με τρεις ορόφους πίσω από την κεντρική πλατεία του οικισμού.
Στο ταξίδι σας στην Ήπειρο, είναι σίγουρα κάτι που αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε και ένα κρυμμένο διαμάντι για τους εραστές της τέχνης.

Βάλια Κάλντα

Για αυτούς και αυτές που επιζητούν μια διαφορετική περιπέτεια μέσα σε ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο: Βρίσκεται στα όρια της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας ανάμεσα στους νομούς Ιωαννίνων και Γρεβενών, κοντά στα γραφικά Ζαγοροχώρια Κρανιά, Περιβόλι και Βωβούσα, τα οποία σας καλωσορίζουν με τον δικό τους τρόπο σε ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς. Περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα και του Αρκουδορέματος με τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι.
Ιδιαίτερα πλούσια είναι και η πανίδα του δρυμού με πολλά είδη, μερικά από τα οποία έχουν εξαφανιστεί σε άλλα μέρη. Ολόκληρη η περιοχή αποτελεί το σημαντικότερο βιότοπο της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα, του λύκου και πολλών άλλων μικρότερων σαρκοφάγων ή φυτοφάγων ειδών.

Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου

Για αυτούς που θέλουν να εξερευνήσουν μέσα από μονοπάτια και canyoning:
Βρίσκεται στο Νομό Ιωαννίνων κοντά στην Κόνιτσα και τα κοσμικά πλέον Ζαγοροχώρια Μονοδένδρι, Αρίστη και Πάπιγκο. Περιλαμβάνει το φαράγγι του Βίκου (παραπόταμος του Βοϊδομάτη), τη χαράδρα του Αώου και τον ορεινό όγκο της Τύμφης. Χαρακτηριστικές και ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι έντονες εναλλαγές του τοπίου, όπου τις απότομες χαράδρες διαδέχονται ήρεμες πλαγιές και τα κάθετα βράχια κατάφυτα δάση.
Στο δρυμό ζουν η καφέ αρκούδα, ο λύκος, η βίδρα, πολλά μικρότερα σαρκοφάγα και τρωκτικά, ενώ έχουν καταγραφεί σημαντικοί πληθυσμοί ζαρκαδιών και αγριογούρουνων. Πλούσια είναι η ορνιθοπανίδα της περιοχής με διάφορα είδη αρπακτικών και πλήθος μικρών δασόβιων πουλιών.

Η πλατεία με τις αρκούδες

Η πλατεία του Μετσόβου είναι από τις διασημότερες της ορεινής Ελλάδας και οι χιλιάδες επισκέπτες περνούν από αυτήν κάθε χρόνο, φωτογραφίζονται δίπλα στο αξιοθέατο γλυπτό με τις δύο αρκούδες και αλλάζουν ματιές με τους ηλικιωμένους Μετσοβίτες, που κάθονται «παραδοσιακά» στο κιόσκι τους και σχολιάζουν στα βλάχικα.

Λαογραφικό Μουσείο Τοσίτσα

Το λαογραφικό μουσείο Μετσόβου, γνωστό και ως «Αρχοντικό», είναι ένα απ’ τα πρώτα έργα του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα στο Μέτσοβο και λειτουργεί από το 1955. Στεγάζεται στο ανοικοδομημένο Αρχοντικό Τοσίτσα, το πατρογονικό της γνωστής οικογένειας ευεργετών, που κτίστηκε αρχικά το 1661.
Η περιήγηση στους χώρους του μουσείου ζωντανεύει την ατμόσφαιρα περασμένων αιώνων και δείχνει στον επισκέπτη τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας ενός μετσοβίτικου αρχοντικού. Με τη φιλοσοφία του «ανοιχτού μουσείου», πολύτιμα αντικείμενα και πλούσιες συλλογές αναδεικνύονται στο φυσικό τους χώρο, μέσα στις αίθουσες, τους στάβλους, τις αποθήκες και τα μεγάλα σαλόνια του παλιού αρχοντικού. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν ότι θα μπορούσε να υπάρχει σ’ ένα αρχοντικό την εποχή της μεγάλης οικονομικής ακμής του Μετσόβου αλλά και αντικείμενα που αποτελούν για το έθνος ιστορική μνήμη: Συλλογές όπλων και σπαθιών από τον αγώνα του 1821, χάλκινα και ξύλινα σκεύη μαγειρικής, κοσμήματα, ενδυμασίες, διακοσμητικά πιάτα και ασημικά, χρυσοκέντητες σέλες, σεντούκια, αγροτικά εργαλεία, αργαλειοί και περίτεχνα υφαντά. Στο μουσείο εκτίθεται επίσης μια σημαντική συλλογή 66 εικόνων που χρονολογούνται από τον 15ο ως τις αρχές του 20ού αιώνα, καθώς και συλλογή αντικειμένων βυζαντινής μεταλλοτεχνίας που καλύπτουν μια χρονική περίοδο από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια έως την υστεροβυζαντινή εποχή. Το 1991 άνοιξε στον τρίτο όροφο το διαμέρισμα του Ευάγγελου Αβέρωφ, με προσωπικά είδη και φωτογραφίες από τη ζωή του.

Πινακοθήκη Αβέρωφ: το σπίτι κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων

Περισσότερα από 200 έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και του 20ου αιώνα αποτελούν την προίκα ενός από τους σημαντικότερους χώρους πολιτισμού στην Ήπειρο. Λύτρας, Γύζης, Βολανάκης, Παρθένης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Φασιανός: είναι λίγα μόνο από τα μεγάλα ονόματα που θα δείτε να υπογράφουν τα έργα της Πινακοθήκης Αβέρωφ, η οποία στεγάζεται σε ένα υπέροχο κτίσμα με τρεις ορόφους πίσω από την κεντρική πλατεία του οικισμού. Στο ταξίδι σας στην Ήπειρο, είναι σίγουρα κάτι που αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε.

Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ

Το οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ βρίσκεται στο χωριό του Μετσόβου σε υψόμετρο 1100 μέτρων. Στα κελάρια του φιλοξενούνται πάνω από 1200 δρύινα βαρέλια, όπου ωριμάζουν τα κόκκινα κρασιά, ενώ στην κάβα του υπάρχουν σπάνιες συλλεκτικές φιάλες με κρασιά εσοδείας από το 1974 κι έπειτα.
Η επισκέψιμη διαδρομή του οινοποιείου, με χρήση ποικίλων οπτικοακουστικών μέσων, αποτελεί μια πρωτότυπη ξενάγηση στην παραγωγή του κρασιού και στην ιστορία του οινοποιείου, που ολοκληρώνεται με γευστική δοκιμή των κρασιών Κατώγι Αβέρωφ.

Μοναστήρι Αγίου Νικολάου

H Mονή του Αγίου Νικολάου, κτισμένη στα νοτιοδυτικά του Μετσόβου, κοντά στην όχθη του Μετσοβίτικου ποταμού, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της περιοχής. Η ίδρυσή της ανάγεται στη βυζαντινή εποχή, καθώς τον 14ο αι. γίνεται για πρώτη φορά λόγος για το μοναστήρι και τον ηγούμενό του Ησαΐα. Στη μακραίωνη ιστορία του επισκευάστηκε αρκετές φορές, ωστόσο ανακαινίστηκε ριζικά γύρω στο 1700. Η σημερινή του μορφή οφείλεται στις αναστηλωτικές εργασίες που έγιναν γύρω στα 1960, από το Ίδρυμα Bαρώνου Μιχαήλ Τοσίστα.
Σε επαφή με την εξωτερική πλευρά του ναού έχει διαμορφωθεί παρεκκλήσι, αφιερωμένο στο νεομάρτυρα Άγιο Νικόλαο τον εκ Μετσόβου, ο οποίος μαρτύρησε το 1659.

Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου

Η Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον οικισμό του Μετσόβου, στη διασταύρωση των δύο παραποτάμων του Αράχθου, του Μετσοβίτικου και του Ανηλιώτικου.
Είναι ένα μοναδικό μοναστήρι που βρίσκεται μέσα στο Μέτσοβο και χτίστηκε το 1754. Περιλαμβάνει διώροφα κελιά, ξενώνες, πλακοστρωμένες αυλές σε επίπεδα, υπέροχες τοιχογραφίες, τέμπλο και εικόνες του 17ου αιώνα και το καμπαναριό του που από τη μέση και πάνω είναι ξύλινο. Λένε ότι η καμπάνα του κατασκευάστηκε στα Γιάννενα το 1870.
Η Μονή Παναγίας Μετσόβου (μοναστήρι της Κάτω Πολιτείας ή του Κάτω Ποταμού) ιδρύθηκε τον 17ο-18ο αιώνα και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η θέση του μοναστηριού και οι μαρτυρίες καταδεικνύουν ότι το μοναστήρι εξυπηρετούσε τους οδοιπόρους που έπαιρναν το δρόμο του Ζυγού για να φθάσουν στη Θεσσαλία.
Από το 1958 η Μονή έμεινε κλειστή, για να ανακαινιστεί και να ξαναλειτουργήσει το 1977 από τη μοναχή Θέκλα. Κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου γίνεται μεγάλο πανηγύρι προς τιμήν της Παναγίας.

Εκκλησία Αγία Παρασκευή

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται στο κέντρο του Μετσόβου και αποτελεί ίσως τον πιο αξιόλογο ναό του. Σπάνια Ιερός Ναός έχει τόσο μεγάλο ιστορικό βάρος, όσο ο ναός της Αγίας Παρασκευής Μετσόβου, που απετέλεσε και αποτελεί για τους Μετσοβίτες τον άξονα περιστροφής της θρησκευτικής, εθνικής και πολιτιστικής τους ζωής.
Ο ναός της Αγίας Παρασκευής, εκτός του πνευματικού και λατρευτικού του χαρακτήρα, είναι και ένα λαμπρό πολιτιστικό μνημείο που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες. Μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας είναι το τέμπλο του ναού, που φιλοτεχνήθηκε από Μετσοβίτες ξυλογλύπτες το 1730. Τα σκαλίσματα του τέμπλου παριστάνουν διάφορα επεισόδια από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη καθώς και διάφορα διακοσμητικά στοιχεία.
Οι είκοσι δύο εικόνες της πάνω ζώνης του τέμπλου είναι της σχολής της Β.Δ. Ελλάδος και ανήκουν χρονολογικά στο διάστημα μεταξύ 1700-1730. Οι δέκα υπέροχες εικόνες του κάτω διαζώματος είναι ρωσικές και τοποθετούνται μεταξύ του 1820 – 1840. Αποτελούν αφιερώματα ευπόρων Μετσοβιτών εγκατεστημένων στη Ρωσία.

Λίμνη Πηγών Αώου

Ανατολικά του Νομού Ιωαννίνων, περίπου 20 χιλιόμετρα από το Μέτσοβο ένα μαγικό μέρος που θα σε κάνει να νομίζεις ότι είσαι μέρος του παραμυθιού σε περιμένει για να το εξερευνήσεις.
Μία ορεινή τεχνητή λίμνη που συνδυάζει ένα μοναδικό λαβύρινθο ρυακιών, φυσικών μικρών λιμνών και εκτεταμένων ορεινών λιβαδιών που σφύζουν από ζωή ξετυλίγεται μπροστά σου με απαράμιλλη ομορφιά που όμοιά της δεν υπάρχει. Η λίμνη κατασκευάστηκε το 1987 στο οροπέδιο Πολιτσές με σκοπό την παραγωγή ενέργειας.
Γύρω της υπάρχουν 7 μικρά φράγματα με το μεγαλύτερο να έχει ύψος 78 μ. Η έκταση της είναι 11,5 τ.χλμ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, γεγονός που την κατατάσσει ως την πιο ορεινή μεγάλη λίμνη της Ελλάδας. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο Εθνικά Πάρκα, της Βάλια Κάλντα και του Βίκου-Αώου.

Ορειβατικές διαδρομές της περιοχής

Η περιοχή του Μετσόβου και της τεχνητής λίμνης Πηγών Αώου προσφέρεται για πεζοπορία και ορειβασία όλο το χρόνο. Το «Πίχτιο» δίκτυο
Από το Δήμο Μετσόβου και το φυσιολατρικό Σύλλογο «Κολάκης Πίχτος» σχεδιάστηκε και σηματοδοτήθηκε ένα πλέγμα επτά μεγάλων πεζοπορικών διαδρομών. Μερικές από αυτές τις διαδρομές διατρέχουν την περιοχή του ταμιευτήρα των Πηγών Αώου, ενώ οι υπόλοιπες καλύπτουν ολόκληρη τη Βάλια Κάλντα. Οι διαδρομές σηματοδοτήθηκαν αρχικά με τετράγωνα πορτοκαλί σήματα πάνω σε μεταλλικούς πασσάλους, με το διακριτικό όνομα της κάθε διαδρομής.

Το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε6

Από την περιοχή του Μετσόβου διέρχεται και το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε6, στην πορεία του από την Ηγουμενίτσα στα ανατολικά σύνορα της χώρας. Δύο από τα πλέον ενδιαφέροντα σκέλη του έχουν σαν κόμβο την πόλη του Μετσόβου. Το καταφύγιο Μαυροβουνίου
Στη θέση Kόκκινη Bρύση και σε υψόμετρο 1950 μ., βρίσκεται το πετρόχτιστο ορειβατικό καταφύγιο Μαυροβουνίου του Δήμου Μετσόβου. Έχει χωρητικότητα 30 ατόμων.

Ursa trail

Ο Αθλητικός Όμιλος Μετσόβου διοργανώνει ήδη από το 2013 στο Μέτσοβο τους ορεινούς αγώνες τρεξίματος Ursa Trail και Στα χνάρια της Aρκούδας. Οι αγώνες αυτοί έχουν γίνει όχι μόνο θεσμός για την περιοχή αλλά και σημαντικό μέρος στο αθλητικό καλεντάρι των αθλητών αγώνων τρεξίματος της χώρας μας κι όχι μόνο.
Στόχος των διοργανωτών μέσα από τη σχεδίασης της διαδρομής είναι να φέρει τον αθλητή μέσα από το βιότοπο της αρκούδας και να τον ευαισθητοποιήσει σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της καφέ αρκούδας.
Η διαδρομή περνάει από παλιά μονοπάτια που με πολύ εθελοντική εργασία έχουν καθαριστεί και μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο από τους αθλητές την ημέρα του αγώνα αλλά κι από τον καθένα μας για περίπατο ή ορειβασία.
Το συνολικό μήκος του αγώνα «Ursa Trail» είναι 40 χλμ. με 2.700 μ. υψομετρικής διαφοράς και του αγώνα «Στα χνάρια της αρκούδας» 18 χλμ. με 940 μ. Περνά από ιστορικά μονοπάτια κι ιδιαίτερης αισθητικής και φυσικής αξίας μνημεία της περιοχής, με το πρώτο κομμάτι του Ultra Trail που σχηματίζει ένα οκτάρι να βρίσκεται ανατολικά του Αράχθου στην περιοχή του Ανηλίου και το δεύτερο κομμάτι που αποτελεί και τη διαδρομή του μικρού αγώνα δυτικά του Αράχθου στην περιοχή του Μετσόβου.

Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο

Το κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Μετσόβου περιλαμβάνει γήπεδο πολλαπλών χρήσεων εφάμιλλο των πιο σύγχρονων του είδους και αίθουσα γυμναστικής. Διαθέτει επίσης και δυο ανοιχτά γήπεδα καλαθοσφαίρισης. Πραγματοποιούνται οι προετοιμασίες των ομάδων basket, volley, χάντμπολ κ.α.

Γήπεδο ποδοσφαίρου

Το Γήπεδο Ποδοσφαίρου έχει διαστάσεις 50Χ95 με χορτοτάπητα και σύγχρονα αποδυτήρια. Το γήπεδο βρίσκεται δίπλα στο κλειστό Γυμναστήριο. Εδώ γίνεται η προετοιμασία ομάδων ποδοσφαίρου.

Πάρκο Αγίου Γεωργίου

Ο κεντρικός δρόμος της πλατείας Μετσόβου, οδηγεί στον Αβερώφειο Κήπο (πάρκο Αγίου Γεωργίου). Πρόκειται για ένα πανέμορφο πάρκο πλημμυρισμένο από δέντρα και φυτά που αποτελούν ολόκληρη τη χλωρίδα της Πίνδου. Εκεί θα μπορέσετε να θαυμάσετε μία εξαιρετική μικρογραφία της Πίνδου φτιαγμένη με μεράκι και πολύ κόπο. Στο εσωτερικό του, φυλαγμένο πολύ καλά, βρίσκεται το αναστηλωμένο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, μπροστά στο οποίο προσευχήθηκε για βοήθεια το 1840 ο Γεώργιος Αβέρωφ, πριν πάρει τον δρόμο της ξενιτιάς. Από τότε δεν ξαναγύρισε ποτέ. Κράτησε όμως τον λόγο του και με χρήματα που έστειλε, επισκεύασε την παλιά εκκλησιά και έφτιαξε ολόγυρά της έναν κήπο με όλα τα δέντρα της Πίνδου.

Φιλόξενη Γωνιά



Θα χαρούμε
να σας υποδεχτούμε!

    Newsletter